Pálení v Kochu = keltské peci
Koch patří typově k pecím s vertikálním plamenem a svou konstrukcí přímo navazuje na pece, které na našem území stavěli dávní Keltové.V Pozdišovcích byly kochy běžně používané do 60tých let 20tého století.
Pěkné fotky, bohužel ne schéma pece: Keramiko Kohoutov Jarmily Tyrnerové (u Dvora Králové nad Labem),
hledej v sekci Informace-Pálení v kochu (nebo Wood Firing).
Můj komentář:
V kochu se staví zboží na dno, ve kterém je křížový kanál, takže plamen běží pod úrovní a ohřev probíhá od spodu (pokud se topí dostatečně dlouho). Koch nemá komín, takže tah nebude velký. Zato má silné stěny (zřejmě 30ka zeď s hlínou a slámou na povrchu) a topí se v něm celý den. Teplotní rozdíly při výpalu v kochu jsou značné, v rozsahu 800-1100st.C. Upozorňuju, že poznatky mám pouze z webu a z doslechu, u výpalu jsem nebyl.
Převzaté fotky jsou zde:
V létě 2007 jsem se byl na Kohoutově podívat a přidávám další fotky. Je z nich lépe vidět z čeho je koch postaven a jaká má topeniště.