Jaké výrobky jsou vhodené do piliňáku:
hlína má být hodně ostřená, aby vydržela toto nepěkné tepelné
zacházení. A děti se musí držet, aby dělaly výrobky né moc tenké, né
moc tlusté, né moc velké, bez ostrých hran a bez volovin (uši,
ocasy...), ono to po vyhoření pilin sesedá, čili co přežije tepelný
náraz, poláme se pak při sesedání - leží to pak všechno na sobě a při
vyhořívání spodní části to sesedá dál. A malinké výrobky (korálky atd.) pak nejsou v popelu k nalezení.
Palivo:
piliny, hobliny, peletky, nějak to mixovat, to je jedno. Případně se tam dají přidat brikety do grilu, klacíky atd. (dál
budu psát obecně "piliny")
Materiál na stavbu:
Z cihel se snadno staví, ale jsou studené a piliny je neohřejí, tedy
to chladí i ten vnitřek. Ale dobře to hoří a škvírama se to dá opatrně
regulovat. A je dobře vidět odkud jde kouř, tedy kam už výpal pokročil.
Já jsem pak používal Ytong, vypadá při výpalu ošklivě, ale je levný a dobře
izoluje, tj. tolik ten vnitřek nechladí. Ytong vydrží do 1000C,
to v piliňáku určitě nevznikne. Ytong je na málo použití, pak se začne
sypat, ale to u jednorázového piliňáku nevadí, to má význam u pece s
plánovanou trvanlivostí.
Nakládání piliňáku:
obvykle dělám vyšší užší "komín", ale jednou jsem udělal nižší, širší,
(viz fotky níže). Piliny či peletky
musí být super suché, bral jsem to z truhlárny. Nesmí být moc jemné,
to nehoří. Piliňák má být dost těsný, ale zas né úplně super zalepený,
to by nehořelo, prostě rovné cihly přímo na sebe, případně trošku dotěsnit blátem.
Dolu dát jen piliny, případně nechat trochu netěsností zacpaných
pilinama, aby spodní patro třeba i trochu na závěr výpalu vyhořelo,
minimálně aby to určitě prohořelo až úplně dolu. Za dobu výpalu by
neměly spodní piliny táhnout vlhkost ze země, třeba bude i pršet, je třeba s tím počítat.
Nad to sypat piliny a keramiku, piliny lehce cpát i dovnitř do dutých
výrobků. Nejchladnější budou kouty piliňáku, tak keramiku nedávat až
do koutů, tam jen piliny. Naplnit až skoro nahoru (třeba 10cm pod horní okraj), na vršek už jen
piliny, až úplně vrchovatě. Také je třeba zohlednit, že na vršku budeme dělat oheň, nejspíš nám nějaké uhlíky spadnou dolů, nemělo by to pálit trávu kolem nebo páchat jinou škodu.
Jako vychytávku pro svojí informaci jsem do toho někdy dal sem tam nějaký střep
okenního skla jako jakousi žároměrku, ideálně by se to sklo mělo nějak
zkroutit či jinak tepelně změnit, ale myslím si, že se to nikdy
nestalo, teplota tedy byla pod 500C, strašně málo, no, piliňák. Je to
spíš slabý přežah s tím, že proběhne redukce, čili se póry zacpou
uhlíkem a bordelem. Děti je třeba od začátku upozorňovat, že to nebude
vodostálé, tedy že to nebudou funkční vázičky a hrníčky. Vázička kdyžtak jen
jako futrál na skleničku.
Když někdo opravdu "umí", přisypává do piliňáku různé oxidy kovů apod., vznikají krásné efekty, to já ale neumím :(
Výpal:
Na úplném vršku se pak rozdělá táborák z
klacíčků apod., "hezkej vohýnek fajráček". On postupně prohoří do těch
pilin (klidně se může přikládat, fajrovat, keramika je izolačně
schovaná dole v pilinách, té se to ještě netýká). Až bude jisté, že je
tam dost žhavých uhlíků a začíná to lézt mezi cihly piliňáku (třeba za hodinu, to je jedno), postupně se
to zavře a utěsní, plamínky se tím udusí, musí to jen čudit, smradu
jako v pekle (doutnání s nedostatkem kyslíku). Pokud to během
prohořívání úplně přestane na delší dobu čudit, je to v háji, chcíplo
to, musí se znova. Bude to hořet mnoho hodin, třeba 8 nebo 12, to se
nedá odhadnout. Kam až to prohořelo se pozná podle toho odkud to už
čudí. Až se bude čudit úplně od spodu a pak přestane, je hotovo.
Po výpalu:
Pak ještě pár hodin počkat, aby to vychladlo, sice to nejsou glazury, ale vyndavat to horké stejně není dobrý nápad. Je dobré mít připravené nějaké košťátko či štětec a ometat to od zbytků popela, aby to zejména na děti nepůsobilo jako ošklivé spáleniště. Ideálně to dávat na bílý podklad, dělá to lepší dojem, no, to už nechám na vás :)